Πώς να μείνεις παραγωγικός όταν δουλεύεις από το σπίτι!


March 29, 2020

Hello! Τι κάνετε; Πού σας βρίσκω;

Εντάξει, αστειεύομαι φυσικά! Είστε σπίτι και έτσι οφείλουμε όλοι. Να μένουμε σπίτι και ασφαλείς! 

Ξυπνήσατε λοιπόν όπως όλοι, και τι να δείτε; Άλλη μία μέρα στην καραντίνα! Τότε είναι που αναρωτιέστε πώς θα περάσει ΜΙΑ ακόμα ολόκληρη ημέρα στο σπίτι!

Αρχικά δεν είστε οι μόνοι που σκέφτεστε έτσι! Όλοι νιώθουμε ακριβώς το ίδιο συναίσθημα. Προσωπικά μου ακούγεται πολύ λογικό αφού πλέον έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες καραντίνας και η αρχική μας σκέψη για επιβεβλημένη ξεκούραση, που μεταξύ μας, πολλοί από εμάς είχαμε ανάγκη ή ότι ξεφύγαμε από την ρουτίνα μας για λίγο αλλά και για το γεγονός ότι βρήκαμε επιτέλους χρόνο για να κάνουμε πράγματα μέσα στο σπίτι καθώς και να απολαύσουμε τις οικογενειακές στιγμές, αρχίζουν να εκλείπουν και την θέση τους παίρνουν σκέψεις όπως «εντάξει πόσο να ξεκουραστώ, έχω λιώσει στον καναπέ!» και «σε πόσες ακόμη σειρές του Netflix να κάνω μαραθώνιο επεισοδίων;», «αγαπώ την οικογένεια μου, τώρα που έκατσα λίγο καιρό μαζί τους καλοί άνθρωποι μου φάνηκαν!» και άλλα παρόμοια..

Ωστόσο επειδή η κανονικότητα ίσως αργήσει να επανέλθει, σας έχω τις λύσεις για να μην βαρεθείτε και παρότι θα βρίσκεστε σπίτι να νιώθετε πως η καθημερινότητα κυλάει με κανονικούς ρυθμούς! 

Αρχικά, οι περισσότεροι πλέον εργάζεστε από το σπίτι! Κανένα πρόβλημα!

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνετε με τις πυτζάμες ολημερίς, ριγμένοι στον καναπέ ή το κρεβάτι, με το laptop πάνω σας ή το τηλέφωνο ανά χείρας! 

Αντ´ αυτού, μπορείτε πολύ καλύτερα να σηκωθείτε και πάλι νωρίς, -λίγο πιο αργά από ότι συνήθως, αφού γλιτώνετε την ώρα που θα χρειαζόσασταν στο αυτοκίνητο και με την ησυχία σας, έχοντας «χορτάσει» τον ύπνο σας να κάνετε το ντουζάκι σας! 

Έπειτα να φτιάξετε το πρωινό σας και να φάτε αγναντεύοντας από το παράθυρο, κάνοντας μόνο θετικές και αισιόδοξες σκέψεις! 

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να φορέσετε κάτι άλλο από τις πυτζάμες σας, όπως για παράδειγμα ένα casual outfit με το τζιν σας και ένα T-shirt ή φουτεράκι, αλλιώς μια φόρμα και να χτενίσετε τα μαλλιά σας! 

Έτσι θα σταματήσετε να νιώθετε sleepy και θα αποκτήσετε ενέργεια! 

Ιδανικά, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε συνθήκες γραφείου σε κάποιο σημείο του σπιτιού τοποθετώντας το laptop σας, στο τραπέζι του σαλονιού ή της κουζίνας, του διπλανού δωματίου ή κάποιου άλλου χώρου μέσα στο σπίτι που θα μπορεί να θυμίζει το γραφείο της δουλειάς σας! Και πού ξέρετε ίσως να είναι πολύ πιο ευχάριστο, αφού θα το έχετε διακοσμήσει εσείς οι ίδιοι! 

Εάν μένετε με τον σύντροφο, τους γονείς ή τα παιδιά σας, ενημερώστε τους ότι αυτό το μέρος του σπιτιού θα θέλατε να παραμένει ήσυχο κατά τις πρωινές ώρες! 

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να δουλέψετε ανενόχλητοι χωρίς κάποιος συνάδελφος να σας διακόπτει όπως μπορεί να συμβεί όταν βρίσκεστε στο γραφείο και έτσι να γίνετε ακόμα πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί! Προσπαθήστε για ένα δίωρο περίπου να παραμείνετε συνεχόμενα προσηλωμένοι! Ούτε θα καταλάβετε πως πέρασε η ώρα ! 

Στο διάλειμμα σας, καταγράψτε σε μια λίστα τα πράγματα που θέλετε να κάνετε αφότου τελειώσετε την δουλειά! 

Η λεγόμενη “Το do list”! 

Καθημερινά το πρόγραμμα αλλάζει!

Μία μέρα ίσως να γυμναστείτε, την άλλη να παρακολουθήσετε κάποιο διαδικτυακό σεμινάριο που σας ενδιαφέρει, την επομένη να φτιάξετε ένα γλυκό ζαχαροπλαστικής! 

Με άλλα λόγια, να ρυθμίσετε το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας στο σπίτι με φαντασία και δημιουργικότητα! 

Μην ξεχνάτε να σηκώνεστε κάθε λίγο να κάνετε το απαιτούμενο stretching για να ξεπιαστειτε από την καρέκλα, κάτι που είμαι σίγουρη πως σπάνια συνηθίζετε να κάνετε στην εργασία σας, αφού ποτέ δεν υπάρχει χρόνος! Στο σπίτι όμως, γίνεται! 

Τελευταία συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι να κάνετε skype call ή facetime κλήση από το κινητό σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να πείτε τα νέα σας, να γελάσετε, να σχολιάσετε όσα συμβαίνουν με τον δικό σας τρόπο, όπως θα κάνατε εάν είχατε κανονίσει να πάτε για καφέ μετά την δουλειά! Τρόποι υπάρχουν αρκεί να το θέλουμε! Η τεχνολογία είναι με το μέρος στην δύσκολη εποχή που βιώνουμε όλοι μας! Ας το εκμεταλλευτούμε!

Νομίζω πως αν ακολουθήσουμε όλες τις παραπάνω συμβουλές η ημέρα της καραντίνας περνάει γρήγορα, παραγωγικά και κυρίως ευχάριστα!

Δεν υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να επιστρέψουμε σύντομα στην πρότερη καθημερινότητά μας αλλά προέχει να πειθαρχήσουμε για να συμβεί αυτό! 

Ας μην γκρινιάζουμε λοιπόν και ας δούμε την θετική πλευρά του πράγματος που πάντα υπάρχει!

Η ημέρα που σας περιέγραψα χωρίς κίνηση και καθυστερήσεις στους δρόμους, με χαλαρούς ρυθμούς δίχως να τρέχουμε να προλάβουμε τα πάντα και να μη μπορούμε να χαρούμε ούτε το πρωινό μας ξύπνημα θα φάνταζε ουτοπία σε κάποια άλλη φάση και όχι εφιάλτης!

Ας εκτιμήσουμε τον ποιοτικό χρόνο που μας χαρίζεται, τον δικαιούμαστε, πιστέψτε με!

Η καραντίνα θέλει καλοπέραση. Γι' αυτό συντροφιά μας έχουμε την καλύτερη ξένη μουσική από τον Μix FM.

#stayhome #staysafe #staytuned

Φιλιά, Δήμητρα.