Cyprus International Film Festival 2019


November 03, 2019

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

“Χρυσή Αφροδίτη”
22 – 30 Νοεμβρίου 2019

Με σταθερό στόχο την ανάδειξη των πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών της Έβδομης Τέχνης, της δημιουργικής εικόνας, του κινηματογραφικού λόγου, της κινηματογραφικής συγγραφής και της νεότερης πολιτιστικής δημιουργίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου “Χρυσή Αφροδίτη” 2019, δίνοντας έμφαση στη νέα καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εργαστηρίων και προβολών, πραγματοποιείται σε τρεις φιλόξενους χώρους στη Λευκωσία:

  1. Εργαστήρια από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Σπίτι Των Λατίνων,
  2. Προβολές από τις 25 έως και τις 29 Νοεμβρίου στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη με ελεύθερη είσοδο,
  3. Η Τελετή Απονομής Βραβείων “Χρυσή Αφροδίτη” στο Θέατρο Παλλάς στις 30 Νοεμβρίου με ελεύθερη είσοδο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου 2019, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ιδρύτριας και βραβευμένης σκηνοθέτριας Πέτρας Τερζή, παρουσιάζει ενενήντα μικρού και μεγάλου μήκους κινηματογραφικά έργα (σε πρώτη παρουσίαση) και επτά  κυπριακές ταινίες, φιλοξενεί  σημαντικές προσωπικότητες από τη Σερβία,  την Γερμανία, την Ισπανία, την Κίνα και την Αμερική, οργανώνει συναντήσεις των δημιουργών απευθείας με την τοπική κινηματογραφική βιομηχανία, συνεργάζεται με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου και τα τμήματα Λευκωσίας και Λεμεσού, αγκαλιάζει το κινηματογραφικό αναλόγιο και διαχέεται στην πόλη, με πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορα σημεία (δημιουργία ταινίας στη Πράσινη Γραμμή, ποίηση, new media, walking performances και installations).

Η πλούσια σε δράσεις φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας, σε συνεργασία με την Κοινότητα των Λατίνων, τη Πρεσβεία της Σερβίας, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Γέφυρες και τον διεθνή καλλιτεχνικό Οργανισμό World Film Fair.

Εκτός από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, με έργα από 95 χώρες από έξι ηπείρους, το φεστιβάλ εμφανίζεται στο εξωτερικό ολόκληρης της Κύπρου. Το φεστιβάλ με τις διάφορες δράσεις του προωθεί την ισότητα των δύο φύλων, και τα τέσσερα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κατά το ήμισυ του προγράμματός του ταινίες με γυναίκα σκηνοθέτη ή παραγωγό και στη κατηγορία: "50/50” ταινίες με συντελεστές 50% άνδρες και 50% γυναίκες.

Το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες με την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους στη κατηγορία “CYIFF Got Talent” ή “Κλακέτα Πρώτη” και με την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους στη κατηγορία “Χρυσή Αφροδίτη”.  Το μότο του Φεστιβάλ είναι "The Best of the First!". Όλες οι άλλες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους εντάσσονται στην κατηγορία του “Βετεράνου”. Το Φεστιβάλ πρωτοπορεί, από την ίδρυσή του το 2006, με την προβολή ταινιών από απόδημους σκηνοθέτες Ελληνικής καταγωγής στην κατηγορία “Νόστιμον Ήμαρ” και δίνει μία νέα ευκαιρία σε Έλληνες και Κύπριους σκηνοθέτες για διεθνή συμμετοχή σε φεστιβάλ. Φέτος για δεύτερη χρονιά μετά το 2015, έχουμε τη θεματική “Ειρήνη στη Πράσινη Γραμμή” για την τελευταία χωρισμένη πρωτεύουσα την Λευκωσία με δράσεις και ταινίες σχετικές με τους πρόσφυγες, την ειρήνη, τα θύματα πολέμου, τις τέχνες χορού και μουσικής.

Σημαντικές θεματικές με ταινίες πρόσφατης παραγωγής αφορούν :

α) “Ταινίες Γυναικών” με γυναίκα παραγωγό ή/και σκηνοθέτη για το βραβείο "Aphrodite Cinematic Award",

β) “50/50” ταινίες με ισάριθμους συντελεστές άντρες και γυναίκες,

γ) αφιέρωμα στον “Σύγχρονο Κυπριακό Κινηματογράφο” και

δ) αφιέρωμα “Ειρήνη στη Πράσινη γραμμή” με αντιπολεμικές ταινίες και άλλες δράσεις.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

α) Κινηματογραφικό εργαστήριο Πήγασος,

β) Κινηματογραφικό Αναλόγιο,

γ) Έκθεση “Φωτομήνυμα” σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου και τα τμήματα Λευκωσίας και Λεμεσού,

δ) Ημερίδα  “Συνάντηση με την Κυπριακή Κινηματογραφική Βιομηχανία” και

ε) Τελετή Απονομής Βραβείων Χρυσή Αφροδίτη.

H Κριτική Eπιτροπή απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου με διεθνείς διακρίσεις, όπως ο  Ινδός παραγωγός Vivek Singhania, ο Κινέζος σκηνοθέτης Jie Wang, o Αμερικανός παραγωγός George F. Roberson, o διευθυντής φωτογραφίας Bill Butler (Jaws by Steven Spielberg (1975), Rocky II (1979), Rocky III (1983), Rocky IV (1985), Grease (1978) etc ), ο διευθυντής της Hellenic American Film Society, Jimmy Demetro κ.ά.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι ΡΙΚ, ΑΛΦΑ Κύπρου, ΕΡΤ3, Ert World, Φωνή της Ελλάδας, Aλήθεια, Κανάλι 6, MixFM 

Το Φεστιβάλ στηρίζουν το Υφυπουργειο Τουρισμού, ο Εθνικός Μηχανισμός για τα δικαιώματα της γυναίκας στην Κύπρο, οι πρεσβείες Ουγγαρίας και Σερβίας στη Κύπρο και ο Δήμος Λευκωσίας.